Madeira – Het bloemeneiland

  • Laatste wijziging in bericht:maart 3, 2024
  • Berichtcategorie:Blog

Madeira wordt ook wel het bloemeneiland genoemd. Overal waar je komt zie je de meest prachtige bloemen in allerlei kleuren voorbij komen. Niet alleen speelt het een grote rol in de natuur, ook in de tradities en cultuur van Madeira zie je regelmatig bloemen voorbij komen. Met het subtropische klimaat lijkt het hier altijd lente en mede door de milde temperaturen is het hier altijd groen.


Waarom heet Madeira het bloemeneiland?

Madeira staat ook wel bekend als ‘Bloemeneiland’. Het eiland heeft deze naam te danken aan het milde klimaat, de vruchtbare bodem en de kleurrijke flora. Doordat er veel zonuren zijn, maar ook regelmatige regenval is het klimaat ideaal voor vele bloemen. Daarnaast heeft Madeira een vulkanische oorsprong en dit zorgt voor een zeer vruchtbare grond. Dit alles zorgt voor een perfecte omgeving voor een buitengewone diversiteit aan bloemen. Je komt ze overal tegen, op grote hoogte en zelfs in Funchal.

De bloemen op Madeira zijn niet alleen mooi, ze spelen ook een cruciale rol in het ecosysteem op het eiland. Bijen en vlinders worden aangetrokken en dragen bij aan het behoudt van de biodiversiteit. Daarnaast zijn sommige bloemen ook zeldzaam en komen alleen hier voor. Kortom, het is niet alleen decoratief, maar ook van belang om de unieke natuur op Madeira te waarborgen.

Wanneer zijn de bloemen op Madeira?

Het hele jaar door bloeien er prachtige bloemen op Madeira. De milde temperaturen, de vruchtbare grond en de levada’s zorgen ervoor dat het hier altijd groen en fleurig is. Toch is het hoogtepunt tijdens de lente, van maart tot juni. In deze maanden komt het eiland echt tot leven met een explosie aan kleur! De heuvels en valleien zijn in die tijd bedekt met bloemen, maar ook de tuinen en straten worden overspoeld met allerlei kleuren. Van roze, en geel tot paars, blauw en rood – overal waar je kijkt zijn in deze tijd van het jaar bloemen. De beste reistijd voor Madeira is dan ook in deze periode, maar ook zeker in de zomer!

Welke bloemen groeien er op Madeira?

De verschillende bloemen op het bloemeneiland zijn eindeloos, Madeira huisvest vele soorten. Van witte aronskelken tot exotische orchideeën, fleurige camelia’s en de mooie passiebloemen. Eén van de belangrijkste is de strelitzia, welke ook wel paradijsvogelbloem wordt genoemd. De trots van Madeira is een slangenkruid met grote violette bloemen.

Overal op het eiland zie je alle kleuren hortensia’s groeien. Met evenementen worden de straten opgefleurd met de prachtige begonia’s en hibiscus. Niet alleen prachtige bloemen kom je hier tegen. Struiken zoals de kamperfoelie, hibiscus en de bourgainvillea kom je overal tegen. Er komen allerlei exotische vogels op de bloemen en struiken af, als je geluk hebt zie je zelfs soorten die je nergens anders ter wereld tegen zult komen!

Botanische tuin in Funchal

Overal waar je bent op Madeira kom je de prachtige natuur tegen, zo heb je in Funchal de Botanische Tuin. Deze is opgericht in 1960 en hier groeien meer dan 2000 verschillende soorten planten. Van tropische bloemen tot zeldzame bomen. Het is een verzameling van de bijzondere flora op Madeira. Bezoekers vinden hier niet alleen lokale bloemen, maar ook een uitgebreide verzameling exotische planten van over de hele wereld. Het is een waar paradijs voor natuurliefhebbers en botanici.

De tuin is gelegen op de hellingen van de heuvels rond Funchal, nabij het pittoreske Monte. Het is met veel zorg aangelegd en wordt iedere dag goed onderhouden. Vanaf de paden heb je een geweldig uitzicht over de stad en de oceaan. Er is een klein restaurantje aanwezig, waar je terecht kunt voor een kopje koffie en een kleine snack. De openingstijden van de Botanische tuin in Funchal zijn dagelijks van 9 tot 18 uur. Met de kabelbaan vanuit Funchal bereik je de tuin op een gemakkelijke én leuke manier!

Bloemenfestival op Madeira

Ieder jaar is er op Madeira een groot festival, namelijk het bloemenfestival. In april of mei wordt met name Funchal omgetoverd tot een ware bloemenzee. De lokale bevolking heeft een aantal weken lang allerlei verschillende activiteiten op de planning staan, van een fleurige optocht tot leuke activiteiten voor de kinderen. Er komen jaarlijks ook vele toeristen op af.