De leukste evenementen en festivals op Madeira

  • Laatste wijziging in bericht:juni 29, 2024
  • Berichtcategorie:Blog

Op Madeira worden er ieder jaar veel leuke festivals gegeven! Een evenement om de wijn op Madeira te eren, het iconische bloemenfestival en ook carnaval wordt hier groots gevierd. Hoe leuk is het om je vakantie te combineren met een goed feest, zo leer je pas echt het eiland kennen. Plan een vakantie tijdens één van deze evenementen of bekijk hier welke evenementen er zijn tijdens jouw bezoek!

Bloemenfestival – Hét evenement van Madeira

Het jaarlijkse Bloemenfestival is één van de meest iconische evenementen op Madeira. Dit kleurrijke evenement vindt meestal plaats in april of mei en trekt jaarlijks vele bezoekers van over de hele wereld. Funchal wordt die periode omgetoverd tot een waar bloemenparadijs. De straten zijn versierd met kleurrijke bloemendecoraties en er trekken optochten vol dansende mensen in de meest prachtige kostuums door de straten. Het is een combinatie van bloemen, muziek en dans. Onder de lokale bevolking is het festival bekend als Festa da Flor.

Datum Bloemenfestival Madeira 2025: 1 tot en met 25 mei

Bloemenfestival op Madeira

Nature Festival op Madeira

Dit is één van de nieuwste festivals op Madeira, maar het heeft zich al aardig op de kaart gezet! In oktober kan je de prachtige natuur op Madeira vieren, door middel van muziek én sportieve activiteiten. Concerten op de mooiste locaties en yoga op het strand van Madeira – dat klinkt best wel goed!

Wandelen langs de levada’s, canyoningen door de kloven, mountainbiken op Madeira en kayakken op de Atlantische Oceaan. Het is hét festival voor de outdoor-junkie en natuurliefhebber!

Datum Nature Festival Madeira: 1 tot en met 6 oktober 2024
Lees hier meer over het festival

Nature-Festival-madeira

Funchal Jazz Festival

Eén van de populairste evenementen op Madeira is het jazzfestival van Funchal. Bekende artiesten uit de hele wereld treden hier op, maar natuurlijk ook de lokale bands en muzikanten mogen hier het publiek laten swingen.

Het festival wordt gegeven in het Santa Caterina Park in Funchal, maar er zijn ook gratis concerten in de Jardim Municipal. De combinatie van de goede artiesten, de gezellige muziek en de bergachtige achtergrond maakt het een uniek evenement.

Datum Funchal Jazz Festival 2024: 4 tot en met 6 juli 2024

Funchal-Jazz-Festival

Festival do Atlântico – Evenement op Madeira in de zomer

Jaarlijks in mei of juni is het Festival do Atlântico, een evenement om de zomer op Madeira in te luiden. Aan de kusten van het eiland zijn spectaculaire vuurwerkshows en openluchtconcerten te bewonderen. Er zijn verschillende culturele optredens die je bij kunt wonen en daarnaast ook veel maritieme evenementen. Kleurrijke optochten gaan door de straten heen, heel Madeira viert feest.

Ook zijn er verschillende festiviteiten op Porto Santo. Het festival trekt een gevarieerd publiek aan en is een perfecte manier om de warmere maanden op het eiland te verwelkomen. Op de zaterdagen strijden verschillende landen in de vuurwerkwedstrijd, iedere keer zorgt dit weer een enorm spektakel!

Datum Festival do Atlântico 2025: 6 tot en met 29 juni

Atlantico-Festival-Madeira

Madeira Wine Festival

Madeira staat wereldwijd bekend om zijn wijnen. Om dit erfgoed te vieren wordt er jaarlijks het Madeira Wine Festival georganiseerd. In Câmara de Lobos start het festijn met het plukken van de druiven, de optocht van de plukkers en alles wat erbij komt kijken.

Tegelijkertijd is er ook in het centrum van Funchal, bij Praça do Povo, de Madeira Wine Lounge. Hier kan je de beroemde Madeira-wijnen proeven onder het genot van een lekker hapje bij de verschillende food-kraampjes. Daarnaast zijn er traditionele dansen, muziekoptredens en verschillende evenementen.

Tip! In de wijnvelden van Madeira worden er tijdens dit festival verschillende concerten georganiseerd. Prachtige muziek op een eveneens prachtige locatie, wat wil je nog meer? Op de officiële website vind je meer informatie.

Datum Madeira Wine Festival 2024: 25 augustus tot en met 15 september

Madeira-Wine-Festival

Madeira Carnival

Het Madeira Carnival is hetzelfde als carnavals over de hele wereld. Elk jaar in februari wordt het eiland namelijk overspoeld met prachtige kostuums, fleurige praalwagens en uitbundige parades. Het brengt kleur, creativiteit en gezelligheid naar de straten van Funchal. Het is één van de grootste straatfeesten in Europa! Ruim 1500 lopen en dansen mee in de optocht.

Het carnaval van Madeira doet je aan de iconische optochten in Rio do Janeiro denken, het is dus echt een immens evenement. De festiviteiten beginnen op zaterdag met een uitgebreide optocht door Funchal met de beste sambabands en groepen van het eiland die in schitterende kostuums door de straten dansen. Het feest gaat het hele weekend door en eindigt met de fantastische Trapalhão parade.

Datum Carnaval op Madeira 2025: 26 februari tot en met 9 maart

Festa da Lapa – Culinair evenement op Madeira

Voor fijnproevers is de Festa da Lapa een culinair evenement die in juli op Madeira plaatsvindt. Het festival is gewijd aan de lokale delicatesse ‘lapas’, oftewel zeeslakken. Lokale koks bereiden heerlijke lapa-gerechten terwijl er traditionele dansen, live muziek en goede DJ’s de sfeer maken. Het festival duurt in totaal 3 dagen en vindt ieder jaar weer plaats in juli. Maak kennis met de lokale gerechten, zoals gegrilde lapa’s met knoflookboter en citroen. Echt een aanrader!

Wist je dat de limpets worden geoogst bij de rotskusten rond Paul do Mar? Ze zijn een belangrijk onderdeel van de lokale economie.

Datum Festa da Lapa 2024: 19 tot en met 21 juli

Festa-da-lapa

Evenement op Porto Santo – Columbus Festival

Op het eiland Porto Santo vindt in september het Columbus Festival plaats, een evenement opgedragen aan Christoffel Columbus. De ontdekkingsreiziger kwam namelijk in 1478 aan op Porto Santo en deze gebeurtenis wordt iedere keer op een levendige manier nagespeeld. Drie dagen lang is er muziek, dans en gezelligheid op die kleinschalige eiland. Tijdens een parade wordt teruggedacht aan zijn verblijf op het archipel en al zijn ontdekkingen in en rond Portugal.

Wist je dat Columbus ook echt op Porto Santo heeft gewoond? Hij trouwde met de dochter van de Gouverneur van Porto Santo en zijn huis staat tot op de dag van vandaag nog steeds op het eiland.

Datum Columbus Festival: 19 tot en met 22 september

Columbus-Festival-Porto-Santo

Evenementen met kerst en oud & nieuw op Madeira

De feestelijkheden rond Kerst en Nieuwjaar beginnen officieel op 1 december, wanneer de prachtige kerstverlichting in het centrum van Funchal aangaat.
Madeira bruist van de feestelijke sfeer; kerstmarkten, optredens en gezellige straten. Madeira is namelijk een populaire bestemming tijdens de kerstperiode voor toeristen. Er zijn veel leuke activiteiten en evenementen in deze periode.

Op oudejaarsavond en in de eerste minuten van januari bereikt het vuurwerk, dat een vermelding heeft in het Guinness Book of Records, een magisch hoogtepunt boven de baai, met een spectaculaire show van kleuren en vormen.

Datum van de evenementen tijdens kerst en oud & nieuw op Madeira: 1 december tot 5 januari

Oud-nieuw-Madeira