In Funchal kan je heerlijk eten. Zodra je door de straatjes van de stad loopt, ruik je gegrild vlees, versgebakken brood en de zilte geur van de Atlantische oceaan. Op Madeira kan je heerlijk eten en in Funchal zijn er genoeg goede restaurants. Vis, vlees, duur of goedkoop – je vindt het hier allemaal. Een paar van onze favoriete delen we hier!
Lokale klassiekers
Laten we beginnen met de basis. Er zijn een paar dingen die je in Funchal gegeten en gedronken móet hebben.
- Bolo do caco – Dit is een zacht, rond broodje dat traditioneel op een hete steen wordt gebakken. Meestal krijg je het warm geserveerd, besmeerd met knoflookboter. Bestel dit als voorgerecht en je weet meteen dat je goed zit.
- Poncha – De traditionele Madeirese cocktail, gemaakt van aguardente de cana (suikerrietalcohol), honing en citroen. Het drankje is krachtig, fris en licht zoet. Daardoor drink je het makkelijk weg, maar er zit zeker alcohol in. In Funchal kan je die halen bij Lido’s Tavern – A Poncha do Lido. Dit is zo’n straatkiosk, maar dan wel met de lekkerste poncha!
- Espada com banana – Misschien een van de meest verrassende combinaties die je ooit proeft: zwarte degenvis met banaan. Het klinkt vreemd, maar op Madeira is het een delicatesse. Het zachte, lichte visvlees past verrassend goed bij de zoete banaan en een frisse saus.
- Espetada is misschien wel hét gerecht van Madeira. Het zijn grote spiesjes van rundvlees, gekruid met knoflook en laurier, die boven open vuur worden gegrild. Vaak worden ze aan je tafel opgehangen aan een metalen standaard, zodat je stukje voor stukje kunt afsnijden.
Beste visrestaurants in Funchal
Omdat Funchal aan de oceaan ligt, kun je er rekenen op verse vis van de dag. Veel restaurants hebben een vitrine waarin je zelf je vis kunt uitkiezen. Op de kaart staat ook vaak de ‘vis van de dag’. Vraag dan aan de ober wat het is.
Een absolute aanrader buiten het centrum is Restaurante Alta Vista. Het is eenvoudig maar je kan hier heerlijk eet en de dagschotel wordt vaak letterlijk die ochtend is gevangen. Hier proef je espada, tonijn of lapas (zeeoren) met een glas koele Madeira-wijn.
Een ander echt goed visrestaurant in Funchal is Peixaria no Mercado, tegenover Mercado dos Lavradores. Let op, het is echt alleen vis op het menu. Dit restaurant is wat chiquer dan Alta Vista en de prijs is dus ook iets hoger. Nog steeds goed betaalbaar, dat zeker. Je kan hier ook veel kleine gerechtjes bestellen om te delen, dus een soort tapas.
Waar eet je espetada?
De beste plekken voor espetada vind je vaak net buiten het centrum, in traditionele tavernes waar de geur van houtskool je al van ver tegemoetkomt. Daar eet je tussen de locals, met frietjes, maisbrood (milho frito) en een karaf rode wijn erbij.
- Restaurant Cantinho dos Amigos is een goed én goedkoop restaurant. Het zit vlakbij de Kathedraal van Funchal en hier kan je echt heerlijk eten.
- In Câmara de Lobos, vlakbij Funchal, vind je traditionele plekjes zoals Restaurante Santo António, O Polar, Viola en As Vides. Daar proef je espetada zoals hij bedoeld is: hemels vlees en lokale sfeer.
💡 Bestel espetada altijd in combinatie met bolo do caco – dat maakt het feest compleet.
Vegetarisch & vegan opties
Madeira staat bekend om vlees en vis, maar gelukkig groeit de keuze voor vegetariërs en vegans snel. In het centrum van Funchal vind je hippe cafés waar je kleurrijke bowls, falafel wraps en vegan burgers kunt eten. Vaak zijn deze plekken ook geliefd bij digitale nomads, dus de sfeer is relaxt en internationaal.
Daarnaast zijn er restaurants die traditionele gerechten een twist geven. Denk aan bolo do caco met vegan knoflookboter of espetada gemaakt met groentespiesjes. Verwacht niet dat elke taverne een vegan menu heeft, maar als je een beetje zoekt (of een food tour boekt) kun je heel goed plantaardig eten in de stad.
- Mundo Vegan is hét 100% plantaardige restaurant in de stad met genoeg keuze en goede reviews.
- Voor een hippe lunch kun je terecht bij Fala Fala, met een grotendeels vegan menu dat budgetvriendelijk is—een vaste favoriet op HappyCow.
- Restaurant Horta is ook een goed restaurant met veel vegetarische en veganistische gerechten op het menu. Hier draait het echt om gezonde maaltijden met veel groente. De honing-abrikozentaart is favoriet en de inrichting van het restaurant ook!
Food tours in Funchal
Als je écht in de culinaire cultuur van Madeira wilt duiken, is een food tour de moeite waard. Tijdens een wandeling door Funchal bezoek je lokale markten, proef je exotisch fruit, stop je bij kleine cafés voor een glas poncha en maak je kennis met de echte Madeira-wijn!
👉 Wij hebben deze tour een keer gedaan
Wil je echt de lokale cultuur leren kennen? Dan kan je voor een lokaal diner kiezen met een echte volksdansshow. Je krijgt een echt lokaal menu met bolo de caco en een lekkere espetada.
👉 Boek hier het diner
Ben jij een echte wijnliefhebber? Dan kan je in Funchal ook een wijnproeverij doen bij het familiebedrijf H.M. Borges. Zij hebben een leuk proeflokaal en laten je graag allerlei verschillende wijnen proeven. Daarnaast krijg je ook een tour door het historische gebouw, inclusief eindeloos veel wijnvaten.
👉 Boek hier de wijntour in Funchal
Praktische tips
Zeker in het hoogseizoen moet je echt reserveren bij de populaire restaurants. Bij kleinere tavernes kan het vaak nog zonder, soms moet je hooguit even wachten. In het laagseizoen is het meestal niet nodig, al kan het in de weekenden natuurlijk wat drukker zijn.
Een fooi geven is natuurlijk niet verplicht, maar wel gewaardeerd. Geef waar jij je goed bij voelt en ook wat jij het waard vindt. De lokale bevolking geeft meestal geen fooi.
Loop de grote restaurants in de bekende straten voorbij en duik eens een steegje in of ga een andere kant op. Vaak vind je daar de kleine, lokale én goede restaurants!
👉 Meer weten? Lees ook onze tips voor wijnproeven op Madeira, bezoek de kleurrijke markt in Funchal, of sluit je avond af op een van de rooftop bars.